Isnin, 4 Jun 2012

Cinta????Kasih???Sayang???

Assalamualaikum wbt...tiba-tiba je hari ni ana nak coretkan soal hati remaja zaman kini...chewahh...hehe...Apa itu cinta??kasih??sayang??

Perlu ke benda tu??

Best ke?? Macam mane rasanya??

Is it the true love??

Persoalan2 yang sering bermain di minda remaja yang belum pernah merasa apa itu cinta....hangat jugak soal cinta sekarang ni...tu yang asyik keluar paper..."Lagi Kes Buang Bayi"....dah bosan dah baca benda yang sama je...inilah akibatnya terjebak dengan cinta yang dusta....kalau nak cari cinta,,carilah Yang Maha Esa...cintaNya sentiasa ada...

Percayalah,,diri kita takkan pernah dikecewakan...ana pun bukanlah baik sangat nak celoteh soal cinta ni banyak sangat...ana pun bukannya faham sangat pun soal cinta ni...tapi ana tahu ianya sesuatu yang sangat indah dan manis jika digunakan dengan sebaiknya...

Contohnya cinta kepada ibu bapa,,kawan-kawan,,guru-guru etc....kalau cinta kepada ehem2 tu..tak payah cakaplah...ha...tu lagi satu persoalan...boleh ke??

Hemm....pendapat ana eh...suka seseorang tu satu perasaan yang Allah bagi...nak tolak tak boleh..ana faham...memang susah...tapi...kawallah diri...jangan sampai berlebihan...kalau dah berlebihan,,tu yang sampai buang bayi....dah jadi macam tu,,baru nak menyesal...lambatlah pulak....dah tergadai maruah...sayanggg....

Dalam batasan kali ini, menurut ana cinta itu boleh dibahagikan dalam tiga warna.

Pertama: cinta sebagai anugerah dari Allah,
Kedua : dia adalah ujian dari Allah,
dan ketiga adalah nafsu yang mengatasnamakan dirinya cinta.

Yang pertama, cinta sebagai anugerah dari Allah adalah cinta yang dikurniakan Allah kepada mereka yang menikah kerana Allah. Mereka adalah orang-orang yang berusaha sekuat tenaga menjaga hati dan dirinya dalam masa penantian hingga dipertemukan dengan jodohnya dan disatukan dalam ikatan pernikahan yang sah oleh Allah.  
Witing trisno jalaran saking kulino, peribahasa Jawa yang bererti cinta tumbuh karena bersama. Kira-kira seperti itulah Allah menganugerahkan cinta itu.

Yang kedua, cinta sebagai ujian. Cinta itu fitrah manusia, terkadang jatuh sebelum waktunya. Jadilah dia sebagai ujian. Boleh jadi, melalui ujian cinta ini Allah mempertemukan hamba dengan pasangannya. Contohnya saidatina Khadijah yang cinta pada akhlaq Rasulullah. Dengan profesional beliau mengusahakan cintanya hingga akhirnya beliau halal untuk Rasulullah. Atau seperti Fatimah dan Ali. Sebelum menikah, Fatimah diuji cinta oleh Allah. Tapi Fatimah boleh melalui ujian itu dengan sempurna, hingga syaitan pun tak tahu.
Kalau dianalogikan dengan masa sekarang, boleh jadi (dan sepertinya selalu, sangat selalu, dan paling selalu) seorang perempuan atau lelaki yang dalam masa penantian telah mencintai seseorang sebelum halal untuknya.

Dan yang ketiga, nafsu yang mengatasnamakan cinta. Boleh jadi awalnya cinta datang sebagai ujian, tapi lama-lama ternyata nafsu yang mengatasnamakan cinta. Masa penantian adalah masa yang sakit. Saling memberi perhatian lebih, saling panggil sayang, papa-mama, etc. Pergi berduaan, dan lain-lain. Padahal kan belum tentu berjodoh. Hujung-hujungnya sakit hati. Mengutip analogi Ustadz Salim A. Fillah dalam bukunya ‘Nikmatnya Pacaran setelah Pernikahan’, ibarat sup yang isinya dimakan dulu. Yang akhirnya sup jadi tidak sesedap kalau isinya masih banyak. Seperti itu, kalau pun akhirnya berjodoh, akan mengurangkan barakahnya.
Menutup entri ini, saya mengutip lagi quote seorang trainer, “bercinta lalu menikah itu biasa. Tapi menikah lalu mencintai, itu baru luar biasa!” Jadi, nak pilih yang mana?

Mengejar Ilusi Dalam Realiti....Selamat Beramal...!!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan